Son yıllarda, Huawei ve TSMC (Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi) arasındaki ortaklık bir sonraki seviyeye ulaştı ve bu teknoloji devlerinin her ikisi de birbirlerinin işbirliğinden faydalandı.
Mayıs 2019’da ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei’yi şirketin ABD yapımı teknolojiyi satın almasını veya ürünlerini ülkede satmasını yasaklayan Varlık Listesine eklemişti. Kendi geliştirdiği yongaları üretemez ve üçüncü şahıslardan bileşen ithal edemez. Şirket, özellikle amiral gemisi cep telefonlarından etkilendi çünkü TSMC artık Huawei tarafından tasarlanan yonga setini üretmeye devam edemedi.
Huawei, TSMC’nin en büyük müşterilerinden biri ve şirketin en yeni Kirin 9000 yonga seti, TSMC’nin 5nm işlem teknolojisi tarafından geliştirilmişti. Bu yonga seti ilk olarak Huawei Mate 40 serisinde, Mate X2 katlanabilir telefonda ve daha fazlasında kullanıldı.
ABD yaptırımları nedeniyle TSMC, gelişmiş üretim süreçleri için Huawei ile iş yapamıyor. Çinli akıllı telefon üreticisine yaklaşmakta olan amiral gemisi cihazları için çip üretme hizmetlerini sağlayamadı. Bilgi ağının ürettiği verilere göre 2019’da Apple, TSMC’nin gelirinin yaklaşık %24’üne katkıda bulunan ilk sırada yer alırken, Huawei %15’lik katkı sağlayan ikinci sırada yer aldı.
2020’de birçok olumsuz faktörden etkilenmesine rağmen Huawei, Apple’ın ardından TSMC’nin gelirinde %12,8’lik bir katkı ile ikinci sırada yer aldı. Ancak 2021’de işler farklı. Tayvan şirketi, müşteri katkısı açısından Huawei’den herhangi bir gelir beklemiyor.
Verilere göre TSMC’nin 2019’da Huawei’den elde ettiği satış geliri yaklaşık 36 milyar yuan ve 2020’de 38.9 milyar yuan’a ulaşacak. bu yüzden, Tayvanlı şirket için oldukça ağır bir ücret.