Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Huawei Türkiye’nin bilişim alanında yetenekli yazılımcıların gelişimini desteklemek amacıyla düzenlediği, Huawei Ar-Ge Kodlama Maratonu dördüncü kez gerçekleştirildi. 8 – 11 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Huawei Ar-Ge Kodlama Maratonu, Türkiye’nin bilişim dünyasındaki genç yeteneklerini bir araya getirerek, teknoloji alanında önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı.
Etkinliğin kapanış törenine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu İkinci Başkanı Selamettin Ermiş, Huawei Türkiye Yönetim Kurulu Direktörü İbrahim Ma katıldı. Etkinlik sonunda başarılı takımlara ödülleri Selamettin Ermiş ve İbrahim Ma tarafından takdim edilirken, 500’den fazla öğrenci ve bilişim profesyoneli bu heyecan verici deneyime tanıklık etti.
Bu yıl bulut bilişim ve yapay zeka kategorilerinde düzenlenen maratonda; Cloud Knights takımından Ali Gaffar Toksoy, Kaan Yavuz, Furkan Yiğit birinci, Teknotronik takımından Muhammet Emir Bulut, Şevket Uğurel, Abdurrazzak Saymaz ikinci, Greenity takımından Mustafa Berke Özcan, Umur Eren Özdemir, Emre Başaran üçüncü olarak ipi göğüsleyen yarışmacılar arasında yer aldılar.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu İkinci Başkanı Selamettin Ermiş kapanış töreninde konuşmada, “Tüm teknolojilerin temelinin insan kaynağı olduğunu, geleceğin ancak iyi eğitimle şekilleneceğini biliyoruz. Bu amaçla kurulmuş olan BTK Akademi ile hem genç yetenekleri keşfediyor hem de gençlerimizin bilgi birikimlerini artırmasına yardımcı oluyoruz. BTK Akademi’de hali hazırda kayıtlı 2.294.000 kullanıcı bulunmakta olup, çevrim içi ücretsiz sunulan eğitimler ile gençlerimizin daha donanımlı olarak yetişmesine katkı sağlıyoruz. BTK Akademi’ye ve Huawei Türkiye yetkililerine katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi tarafından tasarlanan maratona katılım sağlayan ve ödül alan siz gençlerimizi tebrik ediyor ve başarma azminizin devam etmesini diliyorum” dedi.
Huawei Türkiye Yönetim Kurulu Direktörü İbrahim Ma ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Türkiye’nin dört bir yanından gençlerin, bilişim dünyasının önde gelen profesyonelleri arasında yer almak üzere kendilerini hazırladıkları ve zirveye ulaştığı bir dünya hayal ettik ve bu amaçla, Huawei Türkiye Bilişim Yetenekleri Geliştirme Programı’nı hayata geçirdik. Bilgi teknolojileri ve inovasyonun sınırlarını zorlayarak, sadece bugünün değil yarının dünyasını da şekillendiren genç yetenekleri Türkiye bilişim sektörüne kazandırmak için her yıl Gelecek İçin Tohumları, Huawei ICT Akademi, Huawei Ar-Ge Zirveleri ve Üniversite İşbirlikleri gibi yaklaşık 10 farklı yetenek projesini Türkiye’de uyguluyoruz. BTK iş birliğiyle son 4 yıldır düzenlediğimiz Huawei Ar-Ge Kodlama Maratonu, bilişim yeteneklerini yetiştirmeye yönelik sürekli çalışmalarımızın en değerli uygulamalarından birisidir.”
Bu yılki maratona, bulut bilişim ve yapay zeka kategorilerinde 670’den fazla aday başvurdu. Adaylar, Huawei Cloud web sitesi üzerinden çevrimiçi eğitimlerini tamamladı ve bu aşamayı başarıyla geçen adaylar, Huawei Cloud sertifika sınavlarına katıldı. Küresel çapta 3 yıl geçerli sertifikalarını almaya hak kazanan adaylardan en yüksek puanı alan 27 farklı üniversiteden 30 aday, maratonun büyük finaline katılmaya hak kazandı. Üç kişilik takımların oluşturulduğu maratonda 10 takım, 10 gün çevrimiçi ve 4 gün sahada olmak üzere gerçekleşen kodlama kampı boyunca Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi mühendislerinin danışmanlığında projelerini geliştirip jüriye sundular. En yüksek dereceyi alan ilk üç takım, Huawei bilgisayar ödülünün sahibi oldu. Maraton’u tamamlayan ancak dereceye giremeyen adaylara da Huawei akıllı saat hediye edildi.
Maratonun kapanış töreninde ayrıca ‘Bulut Bilişim ve Yapay Zeka Zirvesi’ de düzenlendi. Moderatörlüğünü Huawei Türkiye Kamu ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Ömer Faruk Şahin’in yaptığı panelde, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İnci Sarıçiçek, Skyloop Bulut Kurucu Ortağı ve Teknolojiden Sorumlu Üst Düzey Yöneticisi Yavuz Aksu, BTK Teknik İşletme Daire Başkanı Orhan Koca ve Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Kıdemli Bulut Mühendisi ve Mimarı Taylan Lakerta konuşmacı olarak yer alan isimler arasındaydı