Huawei ve çip üretim ortağı SMIC’in, ABD ve diğer ülkelerden gelen sert yaptırımlara rağmen yakında 5 nanometre ölçekli işlemciler üretmek için mevcut Batı yapımı üretim tesislerini kullanmak istediği bildiriliyor.
SMIC yeni çipler için Batı’nın eski sistemlerini kullanıyor
Financial Times’ın aktardığı çeşitli kaynaklara göre SMIC, yakın zamanda Çin’in Şanghay metropolünde son teknoloji çipler için yeni üretim hatları kurdu ve burada yakında Huawei adına yeni işlemciler üretmeye başlayacak. Üretim, bu tür sistemlerin ihracatının imalatçı ülkeler tarafından kısıtlanmasından önce, daha önce ABD ve Avrupa’daki üreticilerden satın alınan sistemlere dayanmaktadır. SMIC ve Huawei’nin, özellik genişlikleri Tayvanlı TSMC ve Güney Koreli Samsung gibi rakipler tarafından yaygın olarak 5 nanometre ölçeğine karşılık gelen yeni bir üretim süreci geliştirdikleri söyleniyor . Kaynaklardan biri, yeni bir 5 nm Huawei’nin amiral gemisi akıllı telefonlar ve veri merkezleri için çiplerini güncelleme yolunda “iyi yolda” olduğunu söyledi.
Maliyetli üretim
Görünüşe göre Huawei ve SMIC, “5 nanometre çiplerinin” geliştirilmesi ve üretiminde önemli ölçüde daha yüksek maliyetleri de kabul ediyor. Verim, TSMC’nin 5nm üretimiyle elde ettiğinin yalnızca üçte birine karşılık geliyor. Bu çok fazla israfa neden oluyor, bu nedenle bu kadar çabayla üretimin zahmete değer olup olmadığıda tartışılabilir.
Financial Times’ın alıntı yaptığı gözlemciler bu nedenle Huawei, SMIC ve nihayetinde Çin hükümetinin belirli bir meydan okumadan dolayı yalnızca bir tür prestij projesiyle daha fazla teknik ilerleme göstermekle ilgilendiğini varsayıyor. Para sorun olmadığı sürece Çinli üreticilerin böyle bir plan izlemesi gayet makul. Son olarak Huawei, SMIC’in yardımıyla 2020 teknolojisini temel alan, nispeten modern, 7 nanometre ölçekli bir çip olan Kirin 9000S’yi piyasaya sürdü. Şu anda Huawei ve SMIC’in daha modern çipler üretmesinin pek mümkün olmadığı söyleniyor çünkü Hollanda’daki AMSL gibi tedarikçilerin ilgili sistemleri artık mevcut değil. Bu, Çinlilerin Aşırı Ultra Violet Litografi (EUV) ile son teknoloji ürünü çipler üretemeyeceği anlamına geliyor. 2023’ün sonunda ASML’nin Derin Ultra Violet (DUV) litografi sistemlerine de ihracat yasağı getirildi; bu, çip üretimi için silikon plakaları açığa çıkarmaya yönelik bu daha az gelişmiş sistemlerin bile artık SMIC ve diğer Çinli üreticilerin erişiminin ötesinde olduğu anlamına geliyor.