Bu, parmak izi olan tüm cihazlar için geçerlidir ve çoğu yüz tanıma ile aynı özelliklere sahiptir. Şimdiye kadar, her iki seçeneğin kilidini açmak ve tanımak için sistemin ve reaksiyon hızının ne kadar iyileştirildiğine çok şaşırdık, bunları Mate 20 Pro’da da etkinleştirdik, ancak şu anda Mate 40 Pro’da 2-3 kat daha hızlı çalıştıklarını söyleyebiliriz.
Biyometri Nedir?
Biyometri, bir veya daha fazla doğuştan gelen bedensel özelliğe veya insan davranışının özelliklerine dayalı olarak insanları benzersiz bir şekilde tanımaya yönelik otomatik prosedürler bilimidir. Biyometri, otomatik teknik ölçüm ve kayıt sistemleri kullanılarak belirlenen ölçü ve sayı oranlarına göre canlıların incelenmesi için matematiksel-istatistiksel bir yöntem olarak da tanımlanabilir.
Dar anlamda biyometri, bir BT sistemi aracılığıyla her bir kişinin kimliğini doğrulamak için benzersiz fiziksel özelliklerini kullanan bir kimlik doğrulama tekniğidir. Bu, örneğin bir cihazın kimliğini doğrularken veya oturum açarken veya kilidini açarken, kendisine özgü olan ve onu diğer insanlardan benzersiz ve farklı kılan başka bir şeyle kimlik doğrulaması yapar.
Günümüzde en sık kullanılan özellikler parmak izi, el ve yüzün geometrisi, gözün irisinin görünümüdür. Tüm bu özellikler her kişiye özeldir.
Biyometri, genel olarak bilgi güvenliği ve bilişimde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Cihazın Biyometriyi Belirlemek için Neye İhtiyacı Var?
Her biyometrik sistem dört temel bölümden oluşur:
1. Giriş Birimleri: Belirli bir biyometrik özelliği ölçmek ve kaydetmek için kullanılır,
2. Çıkarıcı: Bütünden belirli bir özelliği çıkarmak için bir birim,
3. Veritabanları: Tanımlama özelliklerinin kayıtları (örneğin, DNA veritabanı, parmak izi veritabanı),
4. Doğrulama ve Karşılaştırma Birimleri: İhtilaflı özelliklerin miktarını ve kalitesini kontrol eder ve ardından bunları önceden kaydedilmiş olanlarla karşılaştırır.
Parmak İzine Dayalı Tanımlama
1891’de parmak izlerini kullanarak suçlu kimlik tespiti için ilk sistemlerden biri olduğunu biliyor muydunuz? Arjantin’de, Hırvat Ivan Vučetić tarafından “patentlendi”. Suçluları sınıflandırmak için polis üssünde kullandı. Papiller parmak ve avuç içi çizgileriyle tanımlama, dermatogliflerin benzersiz bir çöküntü ve çıkıntı düzenlemesine dayanır.
Parmak İzleri için, parmak izlerinin tarandığı, ardından belirli verilerle saklandığı 6 tip sensör vardır ve bir sonraki kullanımda, kaydedilenle doğruluğu ve uyumluluğu yukarıdaki gibi belirlenir.
Tipler: 1. OPTİK; 2. KAPASİTİF; 3. RADYO; 4. BASINÇ TEKNOLOJİSİ; 5. MİKRO-ELEKTRO-MEKANİK; 6. ISITMA
Şimdi her biri hakkında çok fazla yazmazdık, ancak optiğin, onu ekranda kullanan mobil cihazlarda kullanıldığı için çalışmalarının kısa bir özetini burada bulabilirsiniz.
Optik Parmak İzi Sensörü
Optik parmak izi sensörü daha eski bir teknolojidir ve bu nedenle diğerlerinden daha basittir, ancak tam olarak kullanım kolaylığı nedeniyle çeşitli projeler için erişilebilirdir Parmakta bildiğimiz gibi, her kişiye özgü olan ve parmak izi olan çıkıntılar ve girintilerimiz var. Çukurları ve çıkıntıları tespit etmek için parmak izi sensörü, aydınlatma olarak LED’leri ve yansıyan ışık ışınlarını almak için bir foto detektörü kullanır. Elbette, sensörde sadece bir diyot ve bir fotodetektör yoktur, ancak içinde matrise yerleştirilmiş çok sayıda fotodetektörün yanı sıra, yansıyan ışığı daha doğru bir şekilde alabilmesi için bir prizma ve bir mercek vardır. Resimde sensörün çalıştığı ve daha önce açıklanmış olan prensibi görüyoruz.
Bazen bir parmak iziyle cihazın kilidini açamıyorsanız, ekran kirli, ıslaksa veya parmağınız da varsa, yanlış bir ışık kırılması olabilir ve parmak izi düzgün okuyamayabilir. Başarısız bir kilit açma ile sonuçlanır.
Elimizdeki Bir Sonraki Şey Face ID
Yüz Algılama, insanları dijital bir görüntü veya video kaynağından otomatik olarak tanımak ve doğrulamak için kullanılan bir bilgisayar programıdır. Bir yol, görüntüden seçilen yüzleri ve veritabanındaki yüzleri karşılaştırmaktır. Bu, genellikle güvenlik sistemlerinde kullanılır ve parmak izi veya göz bebeği gibi diğer biyometriklerle karşılaştırılabilir. Bazı yüz tanıma algoritmaları, yüz görüntüsünden özellikleri çıkararak yüzleri tanır.
Örneğin, algoritma gözlerin, burnun, elmacık kemiklerinin ve çenenin göreceli konumunu, boyutunu veya şeklini analiz edebilir. Bu özellikler daha sonra aynı özelliklere sahip diğer görüntüleri aramak için kullanılır. Diğer algoritmalar yüz görüntüsü galerisini normalleştirir, ardından yüz verilerini sıkıştırır ve yüz algılama için yararlı olan görüntü verilerini depolar. Prototip görüntü daha sonra yüz verileriyle karşılaştırılır. İlk başarılı sistemlerden biri, bir dizi belirgin yüz özelliklerine uygulanan bir eşleştirme teknikleri şablonuna dayanmaktadır. Algoritma tanıma, ayırt edici özelliklere bakan geometrik veya sapmaları ortadan kaldırmak için bir görüntüyü şablon değerleriyle karşılaştırılan değerlere dönüştüren istatistiksel bir yaklaşım olan fotometrik olmak üzere iki ana yaklaşıma ayrılabilir. Daha iyi doğruluk sağladığı iddia edilen yeni trend, üç boyutlu yüz tanıma.
Bu teknik, yüz şekli bilgilerini yakalamak için 3D sensörleri kullanır. Bu bilgi, göz boşluğu, burun ve çene konturları gibi yüz yüzeyindeki ayırt edici özellikleri tanımlamak için kullanılır. 3D yüz tanımanın avantajlarından biri, diğer teknikler gibi aydınlatmadaki değişiklikleri etkilememesidir. Kurulum da çok kolay ve her tavsiyemle size birden çok açıdan “fotoğraf” çekmenizi veriyorum, böylece kamera yüzünüzü okurken daha doğru olabilir. Düşük ışık modundan da çok memnunum, cep telefonundan tarama ve kilit açma işlemlerini yapmak için yeterli ışık geliyor.
Siz hangi biyometrik güvenliği tercih ediyorsunuz?