MatePad 10.4 HarmonyOS Beta – Derinlemesine İnceleme
4

MatePad 10.4 ve ilk nesil Pro için HarmonyOS Beta kayıtları açılmıştı, çok şanslıysanız şu anda kullanıyor olmanız gerek. Umarız iyi bir deneyim sunuyordur. Meraklıları için HarmonyOS MatePad 10.4 üzerinde neleri değiştiriyor bulabildiğimiz kadar detaylı şekilde sizlere sunmak istedik.

Bildiğiniz üzere Huawei, küresel pazardaki telefon modelleri için EMUI 12 ile, Vision serisi televizyonlar, MatePad serisi ve Watch serisi içinse HarmonyOS ile uğraşıyor. Dolayısıyla MatePad 10.4 üzerinde HarmonyOS bulunmasına şaşırmamak gerek.

Şu anda HarmonyOS 2.0’a sahip olan MatePad 10.4, EMUI 10.1’e göre daha işlevsel ve hızlı. Meraklıları için ekran görüntüsünü de ekliyoruz:

Ana Ekran Değişiklikleri

Arayüzü incelemeye başlayalım, ana ekranda harika ve fonksiyonel bir düzeni görüyoruz. MatePad 10.4’e böyle bir yüz çok yakıştı açıkçası.

Arayüzde öne çıkan özellikler arasında Mikro Servisler, Neumorfik tasarım dili, yenilenmiş simgeler, ayarlanabilir font ağırlığı ve simge boyutu, göze daha hoş gelen HarmonyOS Sans fontu bulunuyor.

EMUI 10.1’e göre çok daha iyi ve akışkan bir deneyim sunan HarmonyOS ana ekranında üretkenliğinize ve göz zevkinize hitap eden harika özellikler mevcut. Birden çok uygulamaya daha rahat erişim sunan Büyük Klasör ile istediğiniz uygulamaya çok daha rahat ulaşmak bir yana, arayüz düzeniniz daha da işlevsel görünecek.

Oluşturduğunuz bir klasöre uzun basılı tutup ”Genişlet” butonuna basmanız yeterli. Mikro Servisler’den de bahsedelim: Desteklenen sistem uygulamalarında hızlıca yukarı doğru kaydırıp hızlı ve daha kapsamlı bir widget deneyimine sahip olabilirsiniz.

Ana ekrandaki bir diğer yenilik ise bağlayacağınız herhangi bir mouse ile kullanımın daha da kolaylaşması. Örnek vermek gerekirse mouse ile herhangi bir uygulamanın üstüne geldiğinizde uygulamanın önizlemesini görebiliyorsunuz. Yuvarlak tarzda benimsenen mouse işaretçisi kullanımı kolaylaştırıyor.

Ana ekrandaki değişiklikleri ise Kontrol Paneli’ni tanıtarak bitirelim. EMUI 12 ve HarmonyOS’in geliştirici sürümlerinden itibaren gelen bu yenilik, Huawei ekosistemindeki cihazlarınızı tek bir kaydırmayla yönetmenizi sağlayan, WiFi ve Bluetooth gibi özellikleri daha rahat yönetebilmenizi sağlayan bir panel.

Dört önemli sistem fonksiyonunun tek bir panelde birleştirildiği bu özellik, verimliliğinizi artırıyor. Hızlıca bildirimlerinizi kontrol etmenin de iki basit yolu mevcut: Kontrol Paneli yazısından tutup sürüklemek veya bildirim panelini soldan çekip kontrol etmek.

Süper Cihaz özelliği de hızlıca Huawei ekosistemininizdeki ürünleri tabletle ve diğer tüm ürünlerle görev akışını yönetmenizi sağlıyor. EMUI 12’de bu özellik Device+ ile değiştirilmiş.

Ayarlar Değişiklikleri

Ayarlar’a göz attığımızda Süper Cihaz’ı görüyoruz, burada Huawei kimliğinize bağlı desteklenen cihazlarınızı görebiliyorsunuz.

Ekran kısmında çoğu kişinin hoşuna gideceğini düşündüğümüz bir eklenti mevcut, font ağırlığı.

Gezintiye devam edelim, Sesler bölümünde HarmonyOS’e özgü yeni bildirim sesleri yelpazesiyle karşılaşıyoruz. Beklediğimiz bir özellik değildi, belki de umrunuzda bile olmayacak fakat tatlı bir özellik var: EMUI 11’de bize sunulan titreşim özelleştirme menüsü, tabii ki senkronize seçeneği yok fakat bir çok farklı modda bildirim titreşimini özelleştirebiliyorsunuz. Çok hoş.

Biyometri ve şifreler bölümüne geldiğimizde, yeni nesil bir kilit açma yöntemi olan Akıllı Kilit Açma’yı görüyoruz. Bu yöntemle, HarmonyOS ile desteklenen bir akıllı saatinizi, tabletinizle güvenilir bir cihaz olarak ayarlamayı seçerseniz, ekstra bir koruma elde edeceksiniz.

Devam edelim, Dijital Denge’de biraz daha kapsamlı yenilikler var. Örnek vermek gerekirse kulak koruması özelliği, her ne kadar günlük hayatta dikkat ettiğimiz bir durum olmasa da, bu özellikle biraz daha farkındalık kazanmamız amaçlanmış gibi. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınırlar içerisinde günde ne kadar gürültüye maruz kaldığınızı kaydediyor ve önerilen haftalık maruz kalma sınırını aşarsa bir uyarı ekranı çıkarıyor.

Erişilebilirlik bölümünde ise Huawei’nin bile bahsetmediği fakat ”şimdiye kadar neden yoktu ki” sorusunu sorduran bir eklenti var: Ses dengesi ayarlama.

Ayarlar’dan bu kadar, şimdi ise HarmonyOS ile gelen verimlilik özelliklerinden bahsedelim.

Yenilenmiş çoklu pencere

EMUI 10.1’de sadece bölme ile mevcut olan çoklu pencere özelliği, artık serbest pencereler şeklinde iki uygulamayı bağımsız olarak boyutlandırmanıza olanak sağlıyor. İki adet uygulama sınırı biraz üzücü fakat ilerleyen zamanlarda ekleneceğini düşünüyoruz. Yine de EMUI 10.1’e göre çok daha fonksiyonel olmuş.

İyileştirilmiş Çoklu Ekran İşbirliği

Süper Cihaz ile desteklenen Çoklu Ekran İşbirliği özelliği, verimliliğinizi artıran ve zaten mevcut olan bir özellikti. Yavaş ağ ortamlarında bile akıcı bir telefon kontrolü sağlanmış, EMUI 10.1’de çoğu zaman takılmalar olabiliyordu, HarmonyOS ile bir sıkıntı görmedik.

Yenilenmiş Not Defteri Arayüzü

MatePad 10.4 ile M-Pencil veya alternatif bir kalem kullanıyorsanız müjdemiz var, Not Defteri artık çok daha kapsamlı renk paletlerine, kalem tiplerine ve hassasiyete sahip. Bu yenilikler çok daha önceden MatePad Pro 12.6 ile de sunulmuştu.

Çoklu Pencere

Artık daha fazla uygulama tarafından desteklenen çoklu pencere özelliği, tabletin yatay kullanıma karşı yaratabilecek verimlilik kaybını önleyen en önemli özelliklerden bir tanesi.

MeeTime

Neredeyse tüm Huawei cihazlarına ulaşacak olan devrimsel görüntülü ve sesli görüşme uygulaması MeeTime, HarmonyOS ile sisteme doğrudan entegre edilen uygulamalardan. Bu sayede herhangi bir sim kart bağlantısı gerektirmeden Huawei kullanıcılarını arayabilir ve en iyi şekilde görüntülü görüşme deneyimini elde edebilirsiniz.

Hatalar

Genel olarak harika olmuş dedirten HarmonyOS, MatePad üzerinde Beta aşamasında olduğundan bazı hatalar da tabii ki olacak. Şimdiye kadar karşılaştığımız bazı hatalar şunlar:

  • Huawei Share aktif edildiğinde beraberinde Bluetooth aktif edilmiyor, bu da diğer cihazda tabletin görünmemesine yol açıyor.
  • MateBook ile tablet bağlantısı gerçekleşmiyor.

Genelde verimliliği etkileyen hatalar gördük şimdiye kadar, ve bunları Huawei’ye zaten bildirdik. Umarız kararlı sürüm ile bu sorunlar düzelir.

Bonus: Widevine L1 Sertifikasından Ne Haber?

Şaşırmak ister misiniz? Huawei, MatePad 10.4’e HarmonyOS ile Widevine L1 sertifikasını eklemiş. Bu demek oluyor ki Netflix gibi DRM korumalı içerikler artık daha yüksek kalitede izlenebilecek!

MatePad 10.4 için HarmonyOS Betasından bu kadar, harici sorularınız olursa lütfen sormaktan çekinmeyin.

Yazımız için aşağıdaki emojilerden bir tanesini seç!
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    _dare_eder
    İdare Eder
  • 0
    gereksiz
    Gereksiz

Sayfamızın tek amacı sizlerin Huawei kullanım deneyimlerinizi en yüksek seviyeye taşımak ve kolaylıklar sağlamaktır... İlginç haberler, promosyonlar/yarışmalar ve #Huawei hakkında güncelleme yenilik haberleri öğrenen ilk siz olun! Siz değerli Huawei severler ile hem teknik hem de bilgi anlamında paylaşımlar yaparak sizlere en doğruyu ve en günceli sunabilmek.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (4)

  1. Wifi köprüsü kurulamıyor bide onuda ekleyin

  2. Tunahan bey zaten varolan bir özelikti ama şuan arızalı kullanılamıyor kuruluyor fakat açılmıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir