Monitör incelemesi hazırlamak kolay değil. En azından telefon veya aksesuarlarını incelemek kadar. Huawei’den sektörün bilindiklerine karşı harika bir oyuncu olan MateView GT, bakalım ne kadar da iyi bir ”GT”?
Yazar notu: Öncelikle MateView GT kişisel olarak aşırı derecede beklentiye girdiğim bir monitördü. Çin’de ilk piyasaya sürüldüğünden beri ülkemize gelmesini sabırsızlıkla bekliyordum. Aslında bu ilginin sebebi de sahip olduğu benzersiz tasarım ve özelliklerdi. Peki ülkemize gelen MateView GT’de ne yok diye sorarsanız, ilgimi tamamen üzerine toplayan Sound Bar. İlk defa gelen bir ürün için neden bundan tasarruf edilir ki? Keşke ilk olarak Sound Bar’lı versiyon gelseydi. Bu yüzden genel değerlendirmede tasarımdan kırdım.
Teknik Özellikler
- 34 inç 21:9 3440×1440 çözürlüğüne sahip VA yapı tipinde ekran
- 165Hz AMD FreeSync destekli yenileme hızı
- %90 DCI-P3 ve %100 sRGB renk gamutu / 1.07 milyar renk
- 350 nit maksimum parlaklık
- ΔE<2 renk doğruluğu
- TÜV Rheinland Düşük Mavı Işık ve Flicker Free sertifikalı
- HDR10
- VESA desteği
- 4ms gecikme
Kutu İçeriği ve Kurulum
Kutu içeriğinde bir Huawei klasiği olarak sonradan satın almayı gerektirmeyecek her donatı mevcut.
Kutunun içerisinden çıkanlar şu şekilde:
- DisplayPort kablo (x1)
- 165W değerine sahip güç adaptörü (x1)
- Kullanım kılavuzu ve yönlendirici kitaplar
- Alyan (x1)
Kuruluma başlamak ve bitirmek göz açıp kapayıncaya kadar hızlı oluyor. Gerçekten 34 inç bir monitörün bu kadar zahmetsiz kurulabileceğine inanmak zor geldi. Yapmanız gereken tek şey, kutu içeriğinden çıkan vidayla destekleyicileri birleştirmek.

Ana iskelet hazır olduğunda, iskeleti monitörün arkasındaki yuvarlak bağlantı noktasına yerleştirin ve ”tık” sesini duyduğunuzda monitörü kaldırıp masanıza koyabilirsiniz demektir.
Normalde bir monitörü, özellikle böylesine büyük bir monitörü kullanıma hazır hale getirmek en az iki kişi gerektirir, fakat MateView GT, tek başınıza da kurabileceğiniz bir yapıya sahip.

Kurulmuş haliyle MateView GT, işte aynen böyle görünüyor:

Görünüm ve Malzeme Kalitesi
MateView GT, gerçekten tok ve sade malzemelerle üretilmiş. Huawei’nin sade ve fonksiyonel ürünler üretme felsefesinin monitör pazarında da yerini alması çok hoş. Monitörün ana iskeletleri, malzemesi ve kullanılan ekstra ürünlerin malzemesi çok kaliteli. Monitörün konumu nasıl olursa olsun, devrilme gibi bir endişeniz asla olmuyor, bu kadar büyük bir monitördeki yaşanabilecek dengesizlik olaylarının hiç biri yok.
Yerleşik mıknatısların yardımıyla olduğundan çok daha iyi bir şekilde gövdeye yapışan MateView GT’yi istediğiniz zaman kolayca her yere taşıyabiliyorsunuz.




Dikey hareket aralığı ve yukarı / aşağı ayarlama yeteneği, monitörün konumunu ihtiyaçlarınıza göre verimli bir şekilde ayarlamanıza olanak tanır.
Bağlantı Çeşitliliği

Neden Sound Bar’lı versiyonu istiyorduk, işte sebeplerinden sadece bir tanesi. Port çeşitliliği de Sound Bar’lı versiyona göre maalesef daha kısıtlı. Standart Edition adı verilen bu sürümde, iki adet HDMI 2.0 destekli konektör, bir adet DisplayPort ve güç için Type-C girişlerini görüyoruz. Bağlantı çeşitliliği konusunda en azından ”Standart Edition” ile çok önemiyor MateView GT.
Küçük bir hatırlatma, 165Hz’in keyfini sadece DisplayPort ile çıkarabilirsiniz :)
Tasarım
Tasarım karakteristiği, Huawei’nin ”Buz Gümüşü Yüzük” adını verdiği ve çok havalı görünen bir tarzla belirleniyor.

Böylesine oyunculara odaklanan bir monitörde, bu yüzüğün RGB ile süslenebilmesini beklerdik. Geride kalan tasarım karakteristiği, olabildiğince ”sade” belirlenmiş.
Ön yüzde ise gereksiz butonların oluşturmadığı kalabalık atılmış, bu sayede çerçevesiz bir deneyim sağlanmış. Monitörün bütün kontrolü bizim ”güç yüzüğü” adını verdiğimiz joystick buton ile sağlanıyor. Aynı zamanda joystick butonun çevresinde konumlanmış LED, harika bir tercih olmuş.

Tasarımdan bu kadar, şimdi MateView GT’nin en büyük odağı ”görüntü kalitesi”ne geçelim.
Görüntü Kalitesi
Nereden övmeye başlasak, MateView GT’nin sahip olduğu panelin üreticisini bilmiyoruz, fakat Huawei onu kullanmaya devam etmeli. ”GT” takısının hakkını veren kalitede bir görüntüleme deneyimine hazır olmanızı tavsiye ederiz, çünkü gerçekten harika.
Bunu sahip olduğu VA panel teknolojisine bağlayabiliriz, daha yüksek yenileme hızlarını destekleyen VA panel teknolojisi, daha iyi renk sunumu ve parlaklık kalitesi sunabiliyor.

HDR10, ΔE<2 renk doğruluğu ve %90 DCI-P3 renk gamutunu karşılayan MateView GT, kaliteli içerik tükettiğinizde kendini belli ediyor.
Tabii 21:9 görüntü oranı halen çoğu video oynatıcıda (örneğin YouTube) desteklenmiyor. Bunun için kullanmış olduğunuz tarayıcıya bir modlama yapmanız gerek, fakat bu sefer de görüntü 21:9’a sonradan uyarlanacağı için garip bir görüntüyle karşılaşabiliyorsunuz.
Özellikle HDR destekleyen bir içerikte veya oyunda, MateView GT ile tam bir renk şölenine dalıyorsunuz.
İddia edilen kontrast, herhangi bir LCD monitörde statik kontrast için gördüğümüz en iyi ve tipik IPS monitörlerin normal 1.000:1 veya 1.300:1’inden daha iyi olan 4.000:1’lik bir oran. Hatta yakın zamanda duyurulan yeni bir IPS panel sınıfının 2.000:1’inden bile çok daha iyi.
Bu panelin süslü bir miniLED arka aydınlatmaya sahip olmadığı göz önüne alındığında, bu durum HDR performansı için iyiye işaret demek. MateView GT, HDR10 sinyal işlemeyi destekliyor ancak herhangi bir yerel karartmaya sahip değil. Bununla birlikte, bu düzeydeki doğal panel kontrastı, 350 nit parlaklık derecesinde bile karartmayan ekranlar için ortalamanın üzerinde HDR performansı vaat ediyor.

VA’nın dezavantajı, genellikle gecikmeli bir yanıt süresi oluyor. Huawei, oyun bağlamında biraz geciken 4ms olduğunu iddia ediyor. Bu arada, MateView’ın yenileme hızı 165Hz’de zirveye çıkıyor. Bu 360Hz artı paneller çağında özel bir şey olmasa da, mümkün olan en düşük gecikmeye ihtiyaç duyan küçük bir oyuncu grubu dışında herkes için yeterli.
Hiç şüphesiz, konu renkler ve kontrast olduğunda harika görünen bir panel. Yeterince keskin ve ayrıca yerel karartma olmayan bir panel için çok zıt. Aslında bu, miniLED arka ışığı olmadan elde edeceğiniz kadar iyi bir HDR deneyimi.
Bununla birlikte, HDR modunda SDR içeriğinin renk dengesi ve kontrastı biraz çarpık (temel HDR desteği sunan monitörlerde çok yaygın bir sorun), bu nedenle MateView’ı her zaman HDR’de bırakmak uygun değil.
Her şey önceliklerinizin nerede olduğuna bağlı. Bu tür ekranlar ucuz değil, ancak o zaman bile taviz vermeniz gerekecek. Bu segmentte MSI gibi monitörler de dahil olmak üzere daha hızlı paneller var. Ancak o zaman muhtemelen MateView’in olağanüstü kontrastı, yapı kalitesi ve sade görünümü gibi başka bir şeyden vazgeçmeniz gerekiyor.
Arayüz
Arayüz yönetimi konusunda Huawei, işleri basitleştirmeye çalışmış. Joystick tuşuna bir defa basmak, menünün açılmasını sağlıyor. Yine fazlasıyla sade bir arayüz görüyoruz. Oyuncular için özel seçenekler sunan GamingVision’ı görüyoruz. Burada oyun yardımı ve resim modları adı verilen yardımcı seçenekler görüyoruz.

Koyu alan kontrolü özelliğini üç adet seviye ile ayarlayabilmeniz mümkün. Düşük ışıklı sahnelerde ekran parlaklığını ayarlamanıza olanak tanır, böylece rakibiniz sizi görmeden onları tespit edebilirsiniz.

İşte tam olarak buna yarıyor, oyuncuları oyunda öne çıkaracak harika bir özellik.
Yenileme hızını anlık olarak istediğiniz konuma ekleyebilmenizi sağlayan bir özellik de mevcut. Bazı oyuncular için anlık olarak yenileme hızını görebilmek önem taşıyor.
Arayüzün kalanında ise FPS oyuncuları için yeşil ve kırmızı renklerde oyun yardımı verilen bir özelliği görüyoruz.






Arayüzde gezinme, Joystick sayesinde çok basit ve hızlı gerçekleşiyor. Belirtmeden geçmeyelim, Türkçe dil seçeneği de mevcut ama biraz garip duruyor, çoğu yer düzgün çevrilmemiş. Bu durum üzücü olsa da en azından ”var” diye konulmuş.
Küçük bir tüyo: AMD FreeSync Premium, MateView GT’nin menüsünde gizli olarak kalıyor. Bunu aktifleştirmek için joystick tuşuna bir defa basıp ardından 10 saniye basılı tutmanız yeterli.
Oyun Deneyimi
Oyun deneyimini en iyi şekilde PlayStation’da yansıtabileceğimizi düşündük ve oyun deneyimi kısmında tamamen PS4 Pro ile MateView GT’yi kullandık. Söylememiz gereken şeylerden bir tanesi, hadi ama Sony, neden PlayStation’a 21:9 desteği vermezsin ki? Huawei bu konuda yine tabiri caizse yumruğu masaya vuruyor ve MateView GT’ye manuel olarak 21:9 desteği kazandıran bir özelliği ekliyor. Bu sayede orijinal olarak böyle görüneceği yerde:

Veya ölçekli olarak böyle görüneceği yerde:

Tam ekran moduyla işte tam olarak böyle gözüküyor:

Sony tarafından 21:9 monitör desteği getirilmemesi gerçekten çok yazık dedirtiyor. Çünkü her ne kadar Huawei bunu telafi etse de her monitörde desteklenen bir özellik değil.
HDR konusuna gelince, PlayStation MateView GT’de çok iyi çalışıyor. Üzücü bir durum ise, PlayStation 4 Pro, 1080p’ye kadar görüntüyü destekliyor, daha üstü maalesef desteklenmiyor.
Oyun deneyimi gerçekten mükemmel, özellikle hikayeli bir oyun oynuyorsanız, renklerin ne kadar iyi göründüğünü hissedebiliyorsunuz. FPS oyunlarında ise (biz burada Black Ops 3 ve Battlefield 5’i baz aldık) grafik ne kadar iyiyse, çevre elementleri de bir o kadar canlı ve iyi gözüküyor. Tıpkı olması gerektiği gibi.


PlayStation’a özgü oyunlarda, ”işte bu” diyorsunuz çünkü örneğin The Last of Us Part II’de bulunan renk paleti, MateView GT’de gerçekten sizi oyuna sokacak kadar iyi görünüyor. Bu yüzden MateView GT ile PlayStation ikilisi özellikle Exclusive (özel) oyunlarda harika bir birliktelik sunuyor.
Oyun konusunda üzen bir durum ise (ki bu Standart Edition için geçerli), neden bu monitörde 3.5mm ses çıkışı yok? Gerçekten bunun için Sound Edition olması gerekmiyor, bugün 1000₺’ye bile alacağınız bir monitörde bu bulunurken, MateView GT’de bunun olmaması oyun yönünü gerçekten kırıyor. PlayStation ile oynarken kulaklıktan başka çareniz yok, o da DualShock’un özelliği zaten.
Oyun deneyimi genel olarak tam bir ”GT”. Finale geçelim.
Değerlendirme
MateView GT, Huawei için kabul edilebilir bir monitör. Eksikleri olsa da bu pazarda yeni oldukları için kabul edilebilir ve elbette iyileştirilebilir. Huawei’nin eksiklerini senelerdir monitör pazarında olan biri yapsaydı, işte o zaman kabul edilemezdi. MateView GT, kişisel olarak konuşmam gerekirse benim kullandığım ilk büyük monitör olma özelliğini taşıyor. Öncesinde 19 inçlik bir LG monitör kullanıyordum, yaşadığım şoku gerçekten kelimelere dökmek zor, ilk bir kaç hafta sadece monitörün büyük olduğunu gözlerime kabullendirmeyle geçirdim. Senelerdir kişisel oyuncu sıfatıyla bu işi yürüttüğümden, az çok bu işler hakkında tecrübem var. MateView GT’nin olması gerektiği gibi oyun konusu şahane. Buna söylenecek söz yok. Fakat söylenecek diğer sözler Huawei’nin kendisine gitmeli. Sound Edition ülkemize gelmeliydi, aylar geçti halen bir değişiklik yok. Tamam Sound Edition gelmiyor, peki neden bu monitörde ekstradan bir Type-C çıkışı, onu geçtim bir 3.5mm jak çıkışı yok? Bunlar için Sound Bar’ın gerektiğini kesinlikle düşünmüyorum. Umalım ki Huawei, aynı ayrımı 2. nesil bir MateView GT’de yaparsa, en azından 3.5mm jak ve Type-C çıkışlarını ekler.
Bunların engel olduğu şeyler çok fazla, tamam bilgisayar ve konsol bağlantısı yeterli olabilir, fakat böylesine büyük bir monitörde Type-C çıkışı ile herhangi bir Huawei ürününü kolayca yansıtabilmek harika olurdu, bir diğeri ise oyuna odaklanan bir monitörde jak çıkışı olmaması gerçekten çok garip. PlayStation bunu dahili bir jak çıkışı ile telafi etse de her zaman Bluetooth kullanmak zorunda olmamalıyız. Zaten bir jak çıkışının ürün başına maliyetinin çok da büyük olmayacağını düşünüyoruz.
MateView GT, kesinlikle alınır. Sadece 34 inç değil, 27 inçlik bir versiyonu da bulunuyor, böylece ihtiyacınıza göre konfigürasyon yapmanız mümkün.
MateView GT, bu incelemeyi bitirdiğimiz 17 Nisan 2022 tarihi itibarıyla 7,499₺ fiyat etiketiyle Online Mağaza’da satışta. Satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yorumlar (1)