Herkese selamlar değerli Huawei Ailesi takipçileri, editörlerimizden Tunahan ŞAHİN 4 aylık P40 lite deneyimimi sizlere yazılı biçimde aktaracak. Videoda biraz hatalarımız olabilir fakat yazılı biçimde hatalarımızı gidermeye çalışacağız.
Teknik Özellikler
Tasarım
P40 lite’ın tasarımının gerçekten ilgi çekici olduğunu söyleyebilirim. Bizlere sunulan renk paletleri gayet iyi. Sakura Beyazı, Piyano Siyahı ve Tutku Yeşili renkleri P40 lite’da mevcut. Dörtlü kamera kurulumunun cihaz tasarımına güzelce yedirildiğini farkediyorsunuz. Haricinde kullanılan malzemeler gerçekten kaliteli, cihazı yakından kullanmaya başladığınızda bunu çok iyi anlayabilirsiniz.
Pil Ömrü
P40 lite’a 4200 mAh kapasiteli bir batarya güç veriyor. Yazılımsal ve donanımsal konuda çok iyi optimize edildiği için bu batarya rahatça 2 günlük bir pil ömrü sunabiliyor. Bu süreyi ultra güç tasarruf modu ile 3 gün ve daha fazlasına çıkabilmeniz mümkün.
Farklı bir konuya değineyim: Sahip olduğu 40W değerindeki HUAWEI SüperŞarj teknolojisiyle P40 lite’ın 4200 mAh kapasiteli bataryası 30 dakikada %70 seviyesine ulaşabiliyor. Müthiş bir değer.
Performans
P40 lite, 7nm üretim sürecine sahip Huawei’nin Kirin 810 işlemcisine sahip. Bu işlemci, performans olarak Snapdragon 845’e sahip çoğu telefona yakın performans sergiliyor ve bu da Huawei’nin işlemci konusunda AR-GE’sinin çok güçlü olduğunu gözler önüne seriyor.
Huawei’nin P40 lite’da Kirin 810’u kullanması güzel bir hareket çünkü artık segmentte Kirin 810 sayesinde dengeler değişti. Keza Kirin 810’un optimizasyonu segment üstünde ve cihazı kullanırken Kirin 810’un gücünü hissediyorsunuz.
Bonus: Depolama Performansı
Bu bölümü ekstra olarak eklemek istedim çünkü P40 lite bu konuda çoğu pahalı cihazdan kat kat üstün bir cihaz. Yüksek performansının sebeplerinden biri ise kullanmış olduğu UFS 2.1 depolama teknolojisi.
Şu ana kadar amiral gemisi hariç çok nadir cihazlarda UFS depolama teknolojisi bulunuyordu, genelde eMMC adlı verimsiz depolama teknolojisini kullanıyordu. Huawei bu konuda da malzemeden kısmamış ve bizlere yüksek performanslı UFS 2.1 depolama teknolojisini sunuyor.
UFS hafızanın okuma/yazma performansı eMMC’ye göre çok daha hızlı ve uzun süreler aynı kalabiliyor. P40 lite’ın bilmediğiniz bir yönünü göstermek istedim.
Kamera
P40 lite’ın en çok dikkat çeken özelliklerinden birisi kamera konusu diyebilirim. P40 lite’da Sony IMX586 sensör bulunuyor ve gece gündüz performansının çok iyi olduğunu söyleyebilirim. IMX586 çoğu amiral gemisinde halen kullanılan bir sensör ve bu sensörün gücü Huawei’nin gelişmiş kamera arayüzüyle birleşince ortaya gayet güzel kamera performansı çıkıyor.
P40 lite’ı kullanırken kafanızın rahat olduğu konulardan birisinin kesinlikle kamerası olduğunu söyleyebilirim.
Yazılım
P40 lite, güncel Android ve EMUI sürümüne sahip bir cihaz. Android tarafında 10 (Q), EMUI arayüzü tarafında ise şu ana kadarki en güncel sürümü 10.1 yüklü. Cihazdaki akıcılığın sebeplerinden biri ise EMUI 10.1 arayüzü diyebilirim.
Biliyorsunuz ki P40 lite’da Google servisleri mevcut değil fakat bu bir eksi değil. Huawei kendi uygulama mağazası olan AppGallery’ye her geçen gün yeni uygulamalar eklemeye devam ediyor. AppGallery ile her gün farklı bir uygulamayı keşfedebiliyorsunuz. Huawei pazarda keşfedilmeyi bekleyen her kişisel geliştirici / şirket için destekte bulunuyor.
Eksikliğini yaşadığınız uygulamaların farkındayım ve bu konuda sizlere bir sürü rehber yayınladık. Bu konuda bütün yazıları sitemizden bulabilirsiniz. Haricinde eksiklik yaşayacağınızı düşünmüyorum.
Genel Değerlendirme
P40 lite hakkında genel yorumlarım çok olumlu. Bu fiyata sahip olabileceğiniz en iyi cihaz sıfatını her yönüyle kazanan bir cihaz. 4 aylık kullanım sürecimde çok memnun kaldım cihazdan. Cihazla alakalı tüm sorularınızı Facebook grubumuzdan ve YouTube yorumlarından sorabilirsiniz, olabildiğince hızlı cevaplamaya çalışırız.
Yorumlar (1)