Profesyonel fotoğrafçıların DSLR’leri ile çektikleri muhteşem çekimlere hiç hayran kaldınız mı?
Fotoğraf sergilerine gittiyseniz, dergi okuyorsanız veya sosyal medyadaki fotoğrafçı hesaplarında gezindiyseniz, fotoğrafçılığa başlamak için ilham almış olabilirsiniz.
Bununla birlikte, DSLR kameralar ucuza gelmez ve öğrenme eğrisi dik olabilir, bu nedenle çoğu insan akıllı telefon kamerasını kullanmaya razı olur. Ne yazık ki, çoğumuz normalin altında resimlerle sonuçlanıyor. Ama böyle olmak zorunda değil!
‘PRO’ Modunu kullanarak DSLR benzeri yüksek kaliteli fotoğraflar çekebilirsiniz.
Diğer telefonlar bazı benzer işlevler sunabilirken, Huawei’nin ‘PRO’ Modu tarafından sağlanan tüm ayarlar tam olarak DSLR çekimlerine benzeyen fotoğraflar çekmenize olanak tanır. Aslında en iyi yanı, herkesin onu nasıl kullanacağını öğrenebilmesidir – başlamak için çok fazla teknik bilgiye ihtiyacınız yoktur.
Huawei’nin ‘PRO’ Modunun nasıl çalıştığına dalmadan önce, birkaç dakikanızı ayırarak Huawei P30 akıllı telefon ile çekilmiş bu muhteşem fotoğraflara hayran kalın:
İster inanın ister inanmayın, bunun gibi harika çekimler de yapabilirsiniz. Sır, fotoğrafların meta verilerinde gizlidir.
Meta veriler, resim ayrıntıları ve çekim yapılırken kullanılan ayarlarla ilgilidir. ISO duyarlılığı ve deklanşör hızı gibi terimler size hala büyük kelimeler gibi görünüyorsa endişelenmeyin!
1. Kameranızı Açın ve ‘PRO’ Modunu Görene Kadar Sola Kaydırın
Oradayken, üstte göstergeli sayılar göreceksiniz. ‘PRO’ modundaki ayarlar, ISO, S, EV, AF ve AWB gibi işlevler de dahil olmak üzere bir DSLR fotoğraf makinesinde bulacağınız ayarlara çok benzer.
Bu işlevler hakkında bilmeniz gereken her şeyi ve iyi bir fotoğraf çekmek için neden önemli olduklarını öğrenmek için okumaya devam edin.
2. ISO ile Fotoğrafınızın Işık Hassasiyetini Ayarlayın
ISO, kameranızın ışık hassasiyetini temsil eder. Örneğin, gece çekim yaparken ISO’nuzu artırarak parlaklığı artırabilirsiniz. Ancak, dikkatli olun çünkü ISO’nuz ne kadar yüksekse, fotoğrafınız o kadar grenli olacaktır.
3. Hızlı Hareket Eden Nesneleri Yakalamak için Deklanşör Hızınızı (S) Değiştirin
Deklanşör hızı, kameranızın ışığa maruz kaldığı süreyi ifade eder. Trenler gibi hızlı hareket eden nesneleri veya atlama gibi aksiyon çekimlerini çekiyorsanız, daha düşük enstantane hızına sahip olmak isteyeceksiniz. Bununla birlikte, hareketsiz bir görüntü çekiyorsanız, daha yüksek bir deklanşör hızı daha fazla ayrıntı yakalamanıza yardımcı olacaktır.
İpucu: Sayılarla kafanızı karıştırmayın – 1/4000, 1 / 40’tan küçüktür. :)
4. Çekimlerinizin Pozlamasını (EV) Kontrol Edin
Bazen gündüz vakti dışarıda fotoğraf çektiğinizde, güneş ışığı çok parlak olabilir ve pozlama sizi en iyi kareyi elde etmekten alıkoyabilir. Pozlama işlevine sahip olmak, güneş ışığına maruz kalmayı kolayca ayarlamanıza yardımcı olabilir.
5. Otomatik Odaklama (AF) veya Manuel Odaklama (MF) ile Çekimlerinizin Her Zaman Net ve Net Olduğundan Emin Olun
Otomatik Odaklama işlevi ile konularınızı odakta tutun. Sürekli Otomatik Odaklama (AF-C), odağınızı hareketli bir nesneye tutmak için iyidir. Otomatik Odaklama Tek (AF-S), çekiminizi çerçevelerken hareket etmeyen bir nesneye odaklanmak için kullanılır. Alternatif olarak, çekim sırasında tam kontrole sahip olmak için Manuel Odağı (MF) da kullanabilirsiniz.
6. Otomatik Beyaz Dengesi (AWB) ile Doğru Rengi Elde Edin
Düzenleme aşamasında fotoğraflarınızı renklendirmeyi beklemek yerine, en iyi uygulama doğru beyaz dengesi ile çekim yapmaktır. Otomatik Beyaz Dengesi özelliğini seçebilir veya iç mekan, dış mekan, yağmurlu ve güneşli dahil çeşitli ön ayarlar arasından seçim yapabilirsiniz.
7. Son Olarak, ISO’nuzu ve Deklanşör Hızınızı (S) Ayarlarken Aklınızda Bulundurmanız Gereken Birkaç Şey Var.