Washington Post ve BBC makalesinin paylaşımı, tüm medyada yankılandı: “HUAWEI” Uygur alarmını “test ediyor, ve bununla ilgili bir patent başvurusunda bulundu.
Ne Oldu?
Gözetim yazılımında uzmanlaşmış, Pennsylvania / ABD merkezli bir dernek olan IPVM, HUAWEI ile işbirliği içinde megvii adlı bir şirketin 3 yıllık belgelerde etnik kökenleri tanımak için kullanılabilecek AI (yapay zeka) tabanlı yüz tanıma yazılımını test ettiğini araştırma yoluyla ortaya çıkardı. Belgelerde buna “Uygur alarmı” deniyordu. Ancak bu sahte.
Sızdırıldığı iddia edilen orijinal belge linki
IPVM raporu ayrıca testlerde NVIDIA yongalarının da kullanıldığını ve Kaliforniya, ABD merkezli NVIDIA’nın çiplerinin HUAWEI tarafından kullanıldığını bildiğini gösteriyor. NVIDIA tarafından silinen bir blog gönderisinde de şu şekilde olur:
Huawei’in VCM (Video İçerik Yönetimi) ürünü, genel performansı 22 kat artıran Tesla P4 GPU hızlandırıcılarla donatılmıştır.
Kaynak: IPVM – NVIDIA’nın orijinal blog gönderisi
Dün akşam HUAWEI Almanya, bu konuyla ilgili resmi açıklama yaptı:
Yüz tanıma alanında algoritma veya uygulama geliştirmiyoruz, sadece makine öğrenimi ve yapay zeka alanında genel amaçlı teknolojiler geliştiriyoruz. Ayrıca Washington Post raporu, ticari uygulamada kullanılmayan bir teste atıfta bulunmaktadır. Washington Post’a göre Megvii sözcüsü, şirketin uygulamalarının etnik grupları tanımlamak için tasarlanmadığını belirtti. HUAWEI, ayrımcılık amacıyla teknoloji kullanımını reddeder. Washington Post’un üç yıl önce bildirdiği dava şu anda dahili olarak soruşturuluyor. HUAWEI, suistimali önlemek için tüm önlemleri alacaktır. Ürünlerimiz ve çözümlerimiz temelde ilgili endüstriyel standartlara ve yasal gerekliliklere uygundur.
HUAWEI Almanya tarafından yapılan açıklama, 14 Aralık 2020
Güncelleme: BBC Haberi
BBC’nin kaynak olarak gösterdiği site, aynı zamanda geçen sene Aralık ayında Washington Post sitesinin kaynak gösterdiği IPVM sitesi.
Bu site, pek çok markanın karalamasını sözde kanıtlar adı altında yapmakta ve aynısını şimdi Huawei için yapmaktadır. Tıpkı sözde bir belge ile ekran görüntüsünü koyarak ”Uygur” yazan bir metinle spekülasyon yaratmaya çalıştığı gibi, bugün de iddia ettiği bir sitenin linkini koyup, oradaki kodların içinde ”Uygur” olduğunu iddia etmektedir. İki olayda da sunulan belge ve linklerde Uygur veya Uygur Alarmı ile ilgili bir doküman / kod / metin bulunmamaktadır.